Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ







Ατελείωτες ώρες μπροστά από την οθόνη - του υπολογιστή και της τηλεόρασης - περνούν οι έφηβοι στη χώρα μας.



Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), περισσότεροι από τους μισούς εφήβους ηλικίας 11, 13 και 15 ετών (54,5) απάντησαν ότι κάθονται κατά μέσο όρο 5 ώρες την ημέρα σε ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη.

Μάλιστα, τα σαββατοκύριακα που έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, σερφάρουν στο Ίντερνετ ή παρακολουθούν ταινίες κατά 2,5 ώρες περισσότερο χρόνο  σε σχέση με τις καθημερινές.

Όπως ωστόσο προκύπτει από την έρευνα αγόρια και κορίτσια διαφέρουν σημαντικά ως προς τις συνήθειες τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση, καθώς τα αγόρια περνούν πολύ περισσότερο χρόνο.

Αντίθετα και τα δύο φύλα δείχνουν την ίδια προτίμηση σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους οποίους χρησιμοποιούν  για ενημέρωση, κοινωνική δικτύωση κτλ.

Επιπλέον, παρατηρείται σημαντική διαφορά αναφορικά με την ηλικία των εφήβων: οι 11χρονοι φαίνεται να είναι πιο περιορισμένοι, σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά

Ανησυχητικές είναι και οι απαντήσεις που έδωσαν οι μαθητές για τις σχέσεις τους με το Ιντερνετ: συμπτώματα εξάρτησης εμφανίζει ένας στους εφτά μαθητές ηλικίας 15 ετών, χωρίς να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.







Οι αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας στην υγεία των εφήβων


Η τεχνολογία σίγουρα έχει τη δύναμη να εμπνεύσει την αλλαγή και να κάνει σπουδαία πράγματα, αλλά η υπερβολική χρήση της μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις, ακόμα και για την υγεία του ατόμου και ειδικά των εφήβων.
Αναρωτιέστε με ποιους τρόπους μπορεί να επηρεάσει η τεχνολογία τη ζωή των νέων;








Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους
Η τεχνολογία έχει τον τρόπο να μειώνει τη σωματική δραστηριότητα και αυτό φαίνεται στην υγεία των εφήβων. Μία έρευνα διαπίστωσε ότι η αυξημένη ώρα μπροστά από την οθόνη συνδέεται με την αύξηση βάρους στους εφήβους. Οι δραστηριότητες έξω στη φύση και η λιγότερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βελτιώνουν όλες τις πτυχές της ζωής του ατόμου.



Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μεγάλο βαθμό είναι ένδειξη μοναξιάς

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνουν το άτομο να νιώθει ότι χάνει πολλά πράγματα, με ένα μόνο πέρασμα από τα news feed. Έρευνα που έγινε το 2014 διαπίστωσε ότι η υπερβολική χρήση του Facebook μπορεί να αποτελεί ένδειξη μοναξιάς. Εκτός αυτού η ίδια έρευνα έδειξε ότι τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να κάνουν τα άτομα να νιώθουν πιο στεναχωρημένοι και λιγότερο ικανοποιημένοι από την ζωή.



Οδηγεί στην κοινωνική σύγκριση

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο λόγος που οι άνθρωποι νιώθουν άσχημα αφού χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επειδή οδηγούνται υποσυνείδητα σε σύγκριση. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει στο να νιώθουν λιγότερη ικανοποίηση για τη δική τους ζωή. Μία φιλική και ευγενική υπενθύμιση για οποιονδήποτε νομίζει ότι η ζωή του είναι χειρότερη από όλων αυτών που βλέπει στο ίντερνετ: Μην πιστεύετε όλα όσα βλέπετε στο διαδίκτυο. Ένα φίλτρο στο Instagram μπορεί να «ομορφαίνει» πολύ περισσότερα από την ίδια την εικόνα.






Οι οθόνες βάζουν σε πειρασμό τους νέους να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Πρόσφατη έρευνα από την Common Sense Media διαπίστωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση να κάνουν οι νέοι πολλά πράγματα ταυτόχρονα, όπως να κοιτάζουν το κινητό τους τη στιγμή που προσπαθούν να διαβάσουν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τέτοιου είδους πολυπραγμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα του ατόμου, οπότε, όσο δελεαστικά κι αν φαίνονται τα βίντεο με τα γατάκια, ίσως είναι καλύτερο να μην συνδυάσετε αυτές τις δραστηριότητες.




Επηρεάζουν τους βαθμούς τους Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο LSE αποκάλυψε ότι οι μαθητές βλέπουν μεγάλη βελτίωση στους βαθμούς τους, αφού έχει απαγορευτεί η χρήση των κινητών από την σχολική αίθουσα.


Γενικά, η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί βάλει σε κίνδυνο την υγεία των εφήβων
Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν πολλές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση της τεχνολογίας από νέους, σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου και σωματική άσκηση, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο, ακόμα και την ψυχιατρική τους κατάσταση, αλλά και να τους οδηγήσει σε κατανάλωση αλκοόλ, κοπάνες ή άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές.

(Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.)

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/2015/11/11/-life-texnologia-ygeia-efivwn_n_8519116.html




Η εξάρτηση των εφήβων από την τεχνολογία μέσα από ένα τρομακτικό πείραμα:


68 έφηβοι συμμετείχαν εθελοντικά σε ένα ψυχολογικό πείραμα με τρομακτικά αποτελέσματα, καθώς αποδεικνύεται η φοβερή εξάρτησή τους από την τεχνολογία.





Παιδιά και έφηβοι ηλικίας μεταξύ 12 και 18 ετών πέρασαν εθελοντικά οκτώ ώρες μόνο χωρίς να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστή, ραδιόφωνο, τηλεόραση) και το διαδίκτυο. Είχαν όμως τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια σειρά από  δραστηριότητες όπως: γραφή, ανάγνωση, να παίξουν μουσικά όργανα, ζωγραφική, κέντημα, τραγούδι, περπάτημα και άλλα. Τι συνέβη; Διαβάστε  εδώ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου