Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

Ολόκληρο το έργο εδώ

Εργασία 1: εντοπίστε και διαβάστε την σκηνή της συνάντησης
του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, μετά το στίχο 500, μέρος Γ΄

Εργασία 2 : εντοπίστε και διαβάστε τη σκηνή της αναγνώρισης του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, μετά το στίχο 1070, μέρος Ε΄ (ύστερα από τη σκηνή ανάμεσα στην Αρετούσα και τη νένα στη φυλακή,  που μελετήσαμε στο σχολικό βιβλίο)

Ερώτηση: να χαρακτηρίσετε τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα. Πιστεύετε ότι ανταποκρίνονται στα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής τους ως προς το θέμα το γάμου;Άλλη μια μουσική διασκευή του σπουδαίου έργου της
ΚΡΗΤΙΚΗΣ αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίαςΜια συνεργασία σπουδαίων τραγουδιστών και μουσικών που αποδεικνύει πως η μουσική μονάχα να ενώσει μπορεί. Εποχές και γενιές. Ηλικίες και μουσικές προτιμήσεις.
Με κοινό παρονομαστή την τέχνη και την παράδοση.


Και λίγα λόγια για τον ποιητή
O Βιτσέντζος Κορνάρος (26 Μαρτίου 15531613 ή 1614) ήταν Κρητικός ποιητής. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής λογοτεχνίας, συγγραφέας του αφηγηματικού ποίηματος Ερωτόκριτος και πιθανώς του θρησκευτικού δράματος Η Θυσία του Αβραάμ.


Οι πιο ασφαλείς πληροφορίες για την καταγωγή του Κορνάρου είναι αυτές που δίνει ο ποιητής στο τέλος του έργου του: αναφέρει το όνομα Βιτσέντζος, το οικογενειακό όνομα Κορνάρος, τόπο γέννησης τη Σητεία και το Κάστρο (Ηράκλειο), όπου παντρεύτηκε:Κ' εγώ δε θε να κουρφευτώ κι αγνώριστο να μ' έχου
μα θέλω να φανερωθώ, κι όλοι να με κατέχου
Βιτσέντζος είν' ο ποιητής και στη γενιά Κορνάρος
που να βρεθή ακριμάτιστος, σα θα τον πάρη ο Χάρος.
Στη Στείαν εγεννήθηκε, στη Στείαν ενεθράφη,
εκεί 'καμε κι εκόπιασεν ετούτα που σας γράφει.
Στο Κάστρον επαντρέυτηκε σαν αρμηνεύγει η φύση,
το τέλος του έχει να γενή όπου ο Θεός ορίσει[1]Εξώφυλλο από το έργο Η Θυσία
του Αβραάμ, Βενετία, 1713


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου