Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Parlate greco ?


Εμπνεόμαστε από τις ειδήσεις και αναζητούμε συνδέσμους, φορείς και συλλόγους που θα μας βοηθήσουν κατά την εκπόνηση του προγράμματός μας για την Κατωιταλική διάλεκτο:



  1. Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων
  2. Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας

Η όρεξη υπάρχει και είναι τεράστια, απ' ό,τι διαπιστώσαμε στην πρώτη συνάντηση που είχαμε για το πρόγραμμα:


« I GLOSSA MA EN ECCHI NA PETHENI

Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ»



Μετά από ενέργειες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων και της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, κι έπειτα  από σχετική πρόταση, η ιταλική Γερουσία ζητάει από την κυβέρνηση της χώρας να καταθέσει πρόταση στην UNESCO για να αναγνωριστούν τα λατινικά και τα ελληνικά, ως άυλη «πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας», στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, γιατί λειτουργούν ως «ενοποιητικό στοιχείο του δυτικού πολιτισμού».

Ακόμα, η πρόταση επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως εγγυητής για τη διάσωση των κλασικών σπουδών, στο πλαίσιο μιας «παγκόσμιας και ανθρώπινης εκπαίδευσης των νέων γενεών».

Η Γερουσία ζητάει να δώσει η UNESCO στην Ιταλία το καθεστώς του «συμβολικού θησαυροφυλακίου» και σταυροδρομιού του ελληνικού και λατινικού πολιτισμού και των γλωσσών.


Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας εορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Νάπολη στις 20 Μαίου 2016 η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού  με μία σειρά σημαντικών εκδηλώσεων από την ομογένεια.


 Τη μέρα εκείνη κλασικά λύκεια είχαν πάρει μέρος σε «μαραθώνιο» ελληνικού λόγου, ενώ το θέμα της κλασικής παιδείας είχε συζητηθεί σε εκδήλωση, παρουσία πολιτικών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης.


Νάπολη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου