Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 76 ΧΡΟΝΙΑ


Σαν σήμερα Γερμανοί και Ιταλοί αεροπόροι που συνεργάζοντατν με τον Φράνκο κατα τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου (1936-1939) επιτέθηκαν κατά της Βάσκικης πόλης Γκουέρνικα.
Η «Επιχείρηση Επίπληξη» (Operation Rugen), όπως ονομάστηκε ο βομβαρδισμός της Guernica, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 26ης Απριλίου, 1937, από τις 16:30 έως τις 19:00.






Ήταν κυριολεκτικά ένας περίπατος για τους πιλότους, καθώς η πόλη ήταν ανοχύρωτη. Οι βομβαρδισμοί ήταν καταιγιστικοί και ανηλεείς, με αποτέλεσμα η πόλη σχεδόν να ισοπεδωθεί και από τις μεγάλες πυρκαϊές που ακολούθησαν. Τα θύματα από τους βομβαρδισμούς ανήλθαν σε 1654 νεκρούς και 889 τραυματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι αρχές. Πρόσφατες έρευνες μειώνουν τον αριθμό των νεκρών, το πολύ στους 300.



Όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις την Ελλάδα, η Δημοκρατική Γερμανία ζήτησε συγγνώμη για τις ωμότητες που διέπραξαν οι ναζιστές στην Ισπανία. Στην 60η επέτειο του βομβαρδισμού της Γκουέρνικα το 1997, ο γερμανός πρόεδρος Ρόμαν Χέρτζοχ με επιστολή τους προς τους επιζώντες τούς «έτεινε χείρα φιλίας και συμφιλίωσης, εξ ονόματος του γερμανικού λαού». Το 1998 η γερμανική Βουλή με απόφασή της αφαίρεσε όλα τα ονόματα των μελών της Λεγεώνας Κόνδωρ, που είχαν δοθεί σε γερμανικά στρατόπεδα






Λέγεται, τέλος, ότι όταν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί εισέβαλαν στο Παρίσι, 
με στόχο την κατάσχεση καλλιτεχνικών θησαυρών, ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε στον Πικάσο τον

πίνακα αυτόν και τον ρώτησε: δικό σας έργο; 

«Όχι, δικό σας!» ήταν η απάντηση.





Από το 1992 κοσμεί 
το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης 
Βασίλισσα Σοφία της Μαδρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου