Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ"Γιατί, κυρία, μαθαίνουμε Αρχαία;"


Οι μαθητές μου πολύ συχνά θέτουν αυτό το ερώτημα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ή και κατά τη διάρκειά της. Ποτέ δεν μπαίνω στη διαδικασία να απαντήσω αμέσως και να αναπτύξω "ρητορικό λόγο" για τη σπουδαιότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Τους προτείνω όμως, πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση αυτή στην τάξη να προβληματιστούν αρχικά μόνοι τους αφού φύγουν από το σχολείο. Τους δίνω μονάχα μια αφορμή για τον προβληματισμό τους :
Πριν από χρόνια διάβασα τη συνέντευξη που έδωσε ένας δεκαπεντάχρονος Γάλλος μαθητής, ο οποίος αρίστευσε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Αρχαίων Ελληνικών. Όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε: 

" Γιατί εσύ, ένα τόσο νέο παιδί, ξοδεύεις τόσο χρόνο να μελετάς παραπάνω τα αρχαία ελληνικά, ενώ θα μπορούσες στην ηλικία σου να διασκεδάζεις, ίσως, παραπάνω;" 

Ο μαθητής αμέσως της απάντησε : "Γιατί τα αρχαία ελληνικά με βοηθούν να γίνω καλύτερος άνθρωπος".......

Λυπάμαι πολύ που δεν έχω κρατήσει αντίγραφο αυτής της συνέντευξης, γιατί πολλά από τα παιδιά αντιμετωπίζουν την απάντηση του Γάλλου συνομηλίκου τους με δυσπιστία ή ακόμα και με σαρκασμό (ίσως ακόμα κάποια να τη θεωρούν δική μου επινόηση)

Η αντιδραση αυτή, που δεν είναι μεμονωμένη, είναι αρκετά ενδεικτική του πως βιώνουν, δυστυχώς, οι μαθητές μας την επαφή με το συγκεκριμένο μάθημα. Μερίδιο ευθύνης φυσικά έχουμε και οι εκπαιδευτικοί αλλά και η Πολιτεία.


Εδώ δείτε τις χώρες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου