Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη σαν σήμερα στις 30 Μαΐου 1941


Με μια ενέργεια που προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό οι φοιτητές τότε Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία στις 30 Μαΐου 1941. Ήταν ξημερώματα της 30ης Μαΐου 1941 όταν οι δύο 19χρονοι νέοι σκαρφαλώνουν στον Ιερό Βράχο και κατευθύνονται προς τον Παρθενώνα με στόχο να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία του Γ' Ράιχ.

Διαβάστε www.koutipandoras.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

12 ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ

                                         12 μήνες, 12 έργα μία κοινή διαδρομή

Πριν από έναν χρόνο ζητήσαμε από δώδεκα εικαστικούς καλλιτέχνες να εμπνευστούν από τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα με σκοπό να φιλοξενήσουμε ένα έργο το μήνα στο site μας www.stokokkino.gr 12 μήνες μετά η έκθεση με τίτλο: 12 εικαστικά ντεσιμπέλ εγκαινιάζεται το Σάββατο 6 Ιουνίου, στις 20.00, στην :Base GALLERY, στο Booze cooperativa.
Βλέποντας ξανά και ξανά τα έργα και τα ολιγόλογα σχόλια που τα συνοδεύουν , διαπιστώνει κανείς πως το σύνολο τους συνοψίζουν καταστάσεις , εικόνες , συναισθήματα της κοινής μας διαδρομής. Ένας κηπουρός της κοινωνίας , ένας από αυτούς που φροντίζουν να ανθίσουν οι αμυγδαλιές ξανά. Μια γυναίκα χωρίς χέρια σαν συμπαράσταση για όλες εκείνες τις ανυπεράσπιστες και ευάλωτες γυναίκες και κορίτσια του κόσμου. Το «ένδοξο» παρελθόν που τρέχει με μία Ferrari, απόλυτο τοτέμ ενός μοντερνισμού που έμεινε στα λόγια καθώς διάλεξε τo δρόμο που θα τον έβγαζε κατευθείαν στις λεωφόρους του νεοπλουτισμού.

Τα 12 εικαστικά ντεσιμπέλ από τoυς: Γιώτα Αποστολοπούλου, Βούλα Ευθυμίου, Αφροδίτη Κροντήρη, Πετρούλα Κρίγκου, Νίκο Κυρίτση, Αλέξανδρο Μαγκανιώτη, Ισμήνη Μπονάτσου, Λένια Οικονόμου, Αμαλία Σταυρουλάκη, Βαρβάρα Σπιρούλη, Νίκο Σταυρακαντωνάκη, Δημήτρη Χαλάτση αποδεικνύουν πως στις μέρες του τεχνοκρατικού λόγου και της γλώσσας της οικονομίας η τέχνη μπορεί και συνεχίζει να προσφέρει την εναλλακτική ανάγνωση και την ευκαιρία να επιστρέψει κανείς στην ουσία των πραγμάτων.


Θα ακολουθήσει Dj set με τις παραγωγούς του 105,5 Στο Κόκκινο Θάλεια Καραμολέγκου και τη Μαρία Πανοσιάν.

Οργάνωση παραγωγής – συντονισμός : Λένια Οικονόμου
Επιμέλεια : Φωτεινή Λαμπρίδη
Προβολή -Επικοινωνία: Τζένη Σερέτη

Info: εδώ
Διάρκεια έκθεσης 6-21 Ιουνίου
Ώρες λειτουργίας : 11.00 -23.00
Base GALLERY
Booze cooperativa www.boozecooperativa.com
Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα, τηλ 210 3240944
Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης σε δημόσιο χώρο!!!



TERRAPOLIS

 Μετά την ενεργοποίηση της Γενναδείου Βιβλιοθήκης πέρυσι, τώρα ο ΝΕΟΝ ανοίγει στο κοινό τον μοναδικής ομορφιάς και ιστορίας χώρο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Η συνεργασία του ΝΕΟΝ με τη Whitechapel Gallery αφορά στη διοργάνωση μιας τριλογίας εκθέσεων σύγχρονης τέχνης σε χώρους της Αθήνας που ενεργοποιούνται για το σκοπό αυτό, ανοίγοντας στο ευρύ κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ο πρώτος υπολογιστής δημόσιας υπηρεσίας. Χρειάστηκε δεκατρείς άντρες να τον μεταφέρουν και δύο μήνες για να λειτουργήσει...





 Νόργουιτς, Αγγλία 1957
Ένα φορτηγό έχει παρκάρει έξω από Υπουργείο Οικονομικών για να παραδώσει τον υπολογιστή, που παρήγγειλε το Δημοτικό Συμβούλιο του Νόργουιτς. Δεκατρείς άντρες έχουν αναλάβει να μεταφέρουν τον τεράστιο υπολογιστή στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι πρώτοι υπολογιστές που κατασκευάστηκαν την δεκαετία του ’50, προκαλούσαν δέος και ήταν ένα αξιοπερίεργο θέαμα. Η όψη τους δεν είχε καμία σχέση με τους σημερινούς, ήταν τεράστιοι και απαιτούσαν ολόκληρα δωμάτια για να χωρέσουν. Οι εφαρμογές τους ήταν περιορισμένες και η χρήση τους γινόταν μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό. Το κόστος κατασκευής τους ήταν υπέρογκο γι’αυτό αρχικά προοριζόταν για την εξυπηρέτηση των αναγκών του στρατού και των υπηρεσιών. 
 

                                                 (Ένας σκληρός δίσκος 5mb μεταφέρεται από το αεροπλάνο, το 1956)


Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με την ομάδα του, επειδή αντιμετώπιζαν δυσκολίες με τη διεκπεραίωση των τιμών και τις πληρωμές λογαριασμών, άρχισαν να ψάχνουν για ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα τους διευκόλυνε. Απευθύνθηκαν στην Έλιοτ Μπράδερς, που την περίοδο εκείνη ήταν η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία που ασχολούταν με την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η ίδρυση της εταιρείας έγινε το 1804 από τον Γουίλιαμ Έλιοτ και τα πρώτα χρόνια ήταν γνωστή για την κατασκευή πινάκων, βαρόμετρων και τηλεσκοπίων. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Έλιοτ Μπράδερς δημιούργησε έναν εξοπλισμό ελέγχου για τον Βρετανικό Στρατό. Με το τέλος του πολέμου άρχισε να ασχολείται με την ψηφιακή τεχνολογία και μερικά χρόνια αργότερα, η δημιουργία του πρώτου υπολογιστή «Έλιοτ 152, ήταν γεγονός. Ο υπολογιστής που παρήγγειλε το συμβούλιο ήταν «Έλιοτ 405, το έκτο μοντέλο που σχεδίασε η εταιρεία, προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους και να αυξήσει την αποδοτικότητα του. Πρώτη φορά μια δημόσια υπηρεσία προμηθευόταν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το συμβούλιο τον υποδέχτηκε με τον ανάλογο ενθουσιασμό. Ένας υπολογιστής «Έλιοτ», το 1957 κόστιζε 50.000 έως 120.000 λίρες και για να τον θέσουν σε λειτουργία χρειάστηκαν δύο μήνες. Το γεγονός γιορτάστηκε τον Απρίλιο του 1957, με μία επίδειξη του υπολογιστή μπροστά στον Δήμαρχο και τον Τύπο. 

 
(Ο «Ελιοτ 405 μπαίνει σε λειτουργία. Η γυναίκα στα δεξιά είναι η Ντίνα Σεντ Τζόνστον, η οποία έκανε τον αρχικό προγραμματισμό του συστήματος...)





Ένα φορτηγό έχει παρκάρει έξω από Υπουργείο Οικονομικών για να παραδώσει τον υπολογιστή, που παρήγγειλε το Δημοτικό Συμβούλιο του Νόργουιτς. Δεκατρείς άντρες έχουν αναλάβει να μεταφέρουν τον τεράστιο υπολογιστή στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι πρώτοι υπολογιστές που κατασκευάστηκαν την δεκαετία του ’50, προκαλούσαν δέος και ήταν ένα αξιοπερίεργο θέαμα. Η όψη τους δεν είχε καμία σχέση με τους σημερινούς, ήταν τεράστιοι και απαιτούσαν ολόκληρα δωμάτια για να χωρέσουν. Οι εφαρμογές τους ήταν περιορισμένες και η χρήση τους γινόταν μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό. Το κόστος κατασκευής τους ήταν υπέρογκο γι’αυτό αρχικά προοριζόταν για την εξυπηρέτηση των αναγκών του στρατού και των υπηρεσιών....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-protos-ipologistis-dimosias-ipiresias-chriastike-dekatris-antres-na-ton-metaferoun-ke-dio-mines-gia-na-litourgisi/

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Τεχνικές διαχείρισης άγχους εξετάσεων: οδηγός για μαθητές και κυρίως για γονείς


 examstress
Για αρκετά παιδιά οι εξετάσεις είτε αυτές είναι ενδοσχολικές (διαγωνίσματα, τεστ) είτε είναι Πανελλήνιες(συνήθως αυτές είναι και οι πιο απαιτητικές) ή στα πλαίσια σπουδών σε Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σηματοδοτούν και ενισχύουν έντονο άγχος. Βεβαίως το άγχος μέχρι ενός σημείου είναι και δημιουργικό, παραγωγικό, μας κινητοποιεί. Όταν όμως ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις.

Στην προκειμένη οι αρνητικές επιπτώσεις (που μπορεί να αποτελούν και προειδοποιητικά σημάδια για τους γονείς ή και για τα παιδιά) είναι:
  • δυσκολία να συγκεντρωθούν
  • δυσκολία να διαβάσουν, να μάθουν συγκεκριμένη ύλη και να τη θυμηθούν
  • αναφέρουν συνεχώς βαθμούς και επίδοση
  • ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, θυμός, κλάματα
  • μειωμένη [ή αυξημένη] όρεξη για φαγητό ή φουσκώματα
  • δυσκολία στον ύπνο (εφιάλτες)
  • ταχυκαρδία, ζάλη, τάση λιποθυμίας, βάρος στο στήθος, πονοκέφαλος
  • ανησυχία, νευρικότητα και άγχος για διάφορα πράγματα
  • τάσεις φυγής [να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο πέραν του διαβάσματος]
Το άγχος κινητοποιείται συνήθως από αρνητικές σκέψεις οι οποίες σχετίζονται με το φόβο και την αγωνία του παιδιού για το πόσο καλά θα τα πάει στις εξετάσεις και σε περίπτωση αποτυχίας τι θα πούνε οι φίλοι και ιδιαίτερα οι γονείς που μπορεί να τους απογοητεύσει ή να μην επιβεβαιώσει τις προσδοκίες τους. Οι αρνητικές αυτές σκέψεις έχουν την ιδιότητα κάποιες φορές να ωθούν το παιδί να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που να προκαλέσει αυτό το οποίο φοβάται [αυτοεκπληρούμενη προφητεία]. Στην ουσία αυτό αποτελεί και το κλειδί για την καλύτερη αντιμετώπιση ή προετοιμασία του μαθητή.
Σημαντικό στοιχείο είναι να αλλάξει το παιδί τρόπο σκέψης όσον αφορά τις εξετάσεις. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται νααλλάξει και ο τρόπος σκέψης των ίδιων των γονιών. Οι εξετάσεις δεν είναι το εισιτήριο για επαγγελματική αποκατάσταση αλλά ούτε και μοναδικός τρόπος επιβεβαίωσης των ικανοτήτων του παιδιού τους. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που το σύστημα απορροφά τα άτομα ανεξάρτητα από τη μορφωτική τους προέλευση.
exam-stress
Προτάσεις για τα παιδιά
  • να οργανώσετε όσο μπορείτε καλύτερα την ύλη για διάβασμα
  • να κρατάτε σημειώσεις και να επισημαίνετε με διαφορετικά στυλό/μαρκαδόρους – βασικά ή δύσκολα σημεία ώστε στην επανάληψη να τα βρίσκετε εύκολα
  • να κάνετε επαναλήψεις μόνοι ή μαζί με φίλους για να λύσετε απορίες και να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας
  • να αποφεύγετε να διαβάζετε με εξαντλητικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά – το βασικό διάβασμα έχει προηγηθεί και τώρα απλά κάνετε επαναλήψεις
  • να διαβάσετε αυτά που σας δυσκολεύουν λίγο πριν τις εξετάσεις και να μην κουράζεστε με αυτά που ήδη ξέρετε καλά
  • να αποφύγετε να συζητάτε λίγο πριν τις εξετάσεις τι γνωρίζετε και τι δε γνωρίζετε – ενδεχομένως εκείνη τη στιγμή να αγχωθείτε ότι δε θυμάστε τίποτα
  • να θυμάστε τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης
  • να προτιμήσετε να τρώτε καλά [ανα 3 ώρες γεύματα, φρούτα και λαχανικά], να κοιμάστε καλά [τουλάχιστον 7 ώρες], να ξεκουράζεστε και να κάνετε κάποιας μορφής κίνηση/άσκηση [βόλτα με ποδήλατο, περίπατος, κολύμβηση, pilates ή ομαδικό άθλημα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ]. Ηκίνηση είναι πολύ σημαντική καθώς 20 λεπτά την ημέρα τουλάχιστον βοηθάνε να παραχθεί σεροτονίνη που είναι η ορμόνη της χαράς και να μειωθεί η κορτιζόλη που είναι η ορμόνη του άγχους
  • σε περίπτωση άγχους και πανικού κατά τη διάρκεια των εξετάσεων σταματήστε τις αρνητικές σκέψεις (και κυριολεκτικά λέγοντας στον εαυτό σας σταμάτα ή stop) και αντικαταστήστε με θετικές, πάρτε βαθιές αναπνοές, σκεφτείτε κάποια όμορφη εικόνα (όπως διακοπές, αγαπημένο πρόσωπο) ή επαναλάβετε εσωτερικά κάποια λέξη ή φράση που σας ανακουφίζει
studentfocus_banner
Προτάσεις για τους γονείς
  • προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατό πιο ήρεμοι – αν εσείς είστε ήρεμοι αυτό θα νιώθουν και τα παιδιά κοντά σας
  • χρησιμοποιήστε και εσείς την τεχνική των αναπνοών για να σας βοηθά να αποφορτίζεστε
  • εκτονωθείτε και εσείς με κάποιο τρόπο, όπως γυμναστική, περίπατο, pilates, ομαδικό άθλημα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή συνάντηση με φίλους
  • μην πιέζετε το παιδί να διαβάσει ή του το υπενθυμίζετε σε κάθε περίπτωση που το βλέπετε να κάθεται (και να μη διαβάζει) – ξέρει το ίδιο τους ρυθμούς του – αν νιώσει πίεση από εσάς μπορεί να κάνει και ακριβώς το αντίθετο, να διαβάζει ελάχιστα
  • μην φροντίζετε το παιδί περισσότερο από όσο χρειάζεται, δεν είναι άρρωστο απλά εξετάσεις δίνει – σταθείτε διακριτικά κοντά του και όταν θελήσει κάτι θα το ζητήσει
  • αυτό που έχει ανάγκη το παιδί σε αυτή τη φάση είναι να είστε εκεί και να το ακούσετε, να μοιραστεί μαζί σας τις ανησυχίες και τους φόβους του
  • Έχετε στο μυαλό ότι το παιδί δίνει εξετάσεις. Δεν «δίνουμε» εξετάσεις όπως ακούγεται πολύ συχνά (αν και έτσι μπορεί να νιώθετε).
Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση μια επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική τόσο για εσάς όσο και για το παιδί.
Αν οι εξετάσεις συνιστούν την πρώτη δοκιμασία για το πώς θα ανταποκριθεί ένα παιδί σε μελλοντικές απαιτήσεις αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμόζονται σε δύσκολες καταστάσεις περιορίζοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με αυτές.
Καλή προσπάθεια στα παιδιά γιατί αυτό είναι που μετρά πρώτα και ύστερα τα αποτελέσματα !
~~~~~~
Μήτσιου Ευφροσύνη 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Πηγήfrosomitsiou

Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

«Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα»

Κορυφαία έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας θα παρουσιάσουν στην Αρχαία Ολυμπία 162 μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο πλαίσιο του «1ου Διεθνούς Προσκηνίου Σπουδαστών και Νέων».
Η δράση, με την οποία ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα «Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα» για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 6 ως την Κυριακή 9 Μαΐου.
Όλες αυτές τις ημέρες, οι νέοι ηθοποιοί και οι περισσότεροι από 30 καθηγητές που τους συνοδεύουν θα παραμείνουν στον ιερό τόπο του Δία για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις, να προβληματιστούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και σκέψεις, απόψεις και εμπειρίες, να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, να διασκεδάσουν και να αρχίσουν καινούργιες φιλίες, όπως ακριβώς έπρατταν και οι αρχαίοι φιλόσοφοι, πολιτικοί και καλλιτέχνες τον 5ο π.Χ. αιώνα.
Το 1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς θεωρητικής και πρακτικής διεργασίας και σειράς δραστηριοτήτων ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο του σύνθετου προγράμματος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης «Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου Αιώνα».
Στο 1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων συμμετέχουν:
  • Το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης, από την Πάφο της Κύπρου, με την παράσταση «Σε κάποιο νησί… Αντιγόνη», βασισμένη στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε διασκευή/κείμενο Γιάγκου Γιάγκου.
  • Το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο, από την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, με την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.
    Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Balliol College, από τη Μεγάλη Βρετανία, με την παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη.
  • Το Πανεπιστήμιο από το Τσανάκκαλε Τουρκίας, με την παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου.
  • Το 1ο Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας, Έβρου, με την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.
  • Το Γυμνάσιο των Παξών, με την παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη.
  • Η Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου της Λήμνου, με την παράσταση «Εκάβη» του Ευριπίδη.
  • Το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας, με την παράσταση «Εκάβη» του Ευριπίδη.
  • Το Λύκειο Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης, με την παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη.
  • Το 11ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου, με την παράσταση «Άλκηστις» του Ευριπίδη.
  • Η Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», με την παράσταση «Από το σκοτάδι στο φως». Πρόκειται για μια σύνθεση οχτώ αποσπασμάτων τραγωδιών (Οιδίποδας Τύραννος, Επτά Επί Θήβας, Αντιγόνη, Μήδεια, Αίας, Ανδρομάχη, Βάκχες, Πέρσες), που γλιστρούν αρμονικά το ένα μέσα στο άλλο, με κεντρικό άξονα το Φως και το Σκοτάδι.
Παράλληλα, θα υπάρχει εικαστική εγκατάσταση μαθητών του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας με αφορμή ήρωες αρχαίων ελληνικών έργων, ενώ θα λειτουργεί έκθεση κοστουμιών και φωτογραφίας από τα γυρίσματα και στιγμιότυπα των ταινιών «Ιφιγένεια», «Ηλέκτρα» και «Τρωάδες» από την «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη.

 http://diavasinet.gr/


                             φωτογραφία:  Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"